Erytrytol – dlaczego warto?

Erytrytol to jeden spośród najskuteczniejszych oraz dobrych zamienników cukru. Ma zerowy indeks glikemiczny, więc zalecany jest osobom z problemami cukrzycowymi. Identycznie jak ksylitom lub sorbitol wyróżnia się małą wartością energetyczną, poprzez co nie skutkuje gromadzeniem glukozy we krwi. Wyglądem przywodzi tradycyjny biały cukier, ale jest od niego znacznie mniej słodszy oraz bardziej zdrowszy. Nie zostawia innych smaków oraz daje poczucie chłodu w ustach. Nie ma enzymów skutkujących jego rozpad w ludzkim organizmie, więc nie jest on metabolizowany jedynie usuwany wraz z moczem.

Co to jest erytrytol?

Erytrytol jest teraz w zakresie zainteresowań osób starających się unikać cukru oraz zdrowo się żywić. Przede wszystkim ma zerowy indeks glikemiczny, nie podnosi zatem poziomu glukozy we krwi, nie jest także próchnicotwórczy. Jako zamiennik cukru sprawdza się niezwykle odpowiednio – zapewnia przyjemne poczucie pełności w ustach oraz nie ma innego posmaku. To będący naturalnie w owocach, artykułach fermentowanych oraz grzybach poliol, o słodkości równej w przybliżeniu 70 proc. sacharozy.

Erytrytol do kupienia ma małą wartość energetyczną, więc kolejnym rezultatem jego spożywania jest spadek wagi ciała. 1 gram tego słodziku daje mało bowiem 0,2-0,4 kcal (1g cukru to 4 kcal). Erytrytol nie działa na poziom glukozy oraz insuliny we krwi, bowiem jego indeks glikemiczny stanowi zero. Dzięki temu osoby cierpiące na cukrzycę mogą sięgać po niego, nie denerwując się o własne zdrowie. Słodzik tenże może również zmniejszyć rozwój próchnicy zębów.

Niewielki indeks glikemiczny to jedno, jednak czy erytrol jest zdrowy?

Klasyczny cukier jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Służy powstaniu cukrzycy, przyczynia się do próchnicy, odpowiada za wzrost wagi ciała ze względu na to, iż jest niezwykle kaloryczny. Ten niekorzystny wpływ na ludzki organizm wielu spośród nas wypiera, nie wyobrażając sobie życia bez słodkiego smaku. Jeżeli natomiast pragniesz zmienić cukier, erytrytol nada się do tego dobrze. Ma wszechstronne wykorzystanie — można go swobodnie stosować w swojej kuchni, pamiętając tylko, iż nie nadaje się do ciast drożdżowych.

erytrytol, słodzenie, zdrowie