Erytrol i jego właściwości odżywcze

Erytrytol należy do grupy alkoholi wielowodorotlenowych, zwanych poliolami. Został on zatwierdzony do używania jako dodatek do żywności pod numerem E968. Po raz pierwszy dostępny był w sprzedaży na rynku japońskim w 1990 roku. Erytrytol jest w formie białego, bezwonnego, kryształowego proszku, jaki odpowiednio rozpuszcza się w wodzie. Erytrytol jest obecny w małych ilościach w rozmaitych ekologicznych surowcach,, zwłaszcza w owocach oraz produktach fermentowanych.

Erytrytol

Erytrytol to słodzik ekologicznego źródła o delikatnym, łagodnym smaku, podobnym do cukru. Jego największą wartością jest fakt, iż nie wywołuje próchnicy zębów, natomiast wprost odwrotnie – jest naturalnym zabójcą bakterii, przenoszących się w jamie ustnej. Bez najdrobniejszych obaw można dawać go dzieciom, też w postaci gumy do żucia. Erytrol jako jeden spośród nielicznych słodzików może być stosowany do wypieków. Pamiętaj, iż decydując się na dobór dobrego do pieczenia słodzika zwróć uwagę na to, czy naprawdę takie jest jego zastosowanie. Dobierając ten niekorzystny, ryzykujesz tym, iż ciasto po prostu się nie uda.

Erytrytol najzdrowsze jedzenie na diecie

Erytrol pomimo wszystko wyróżnia się natomiast słodkim smakiem, co w sposób naturalny pomaga w ograniczeniu kaloryczności jedzonych pokarmów – szczególnie ważna sprawa dla osób zmagających się z nadmiarem kilogramów. Jest to odpowiedź na kłopot kaloryczności białego cukru, jakiego ilość jest największym kłopotem w diecie każdego człowieka. Sięgnięcie po naturalny słodzik, jakim jest erytrytol, wydaje się doskonałym zlikwidowaniem kłopotu, choćby biorąc pod uwagę bezpieczeństwo zdrowotne.

Wartości erytrolu

Erytrol uważany jest za najbezpieczniejszy naturalny słodzik. Nie zostawia swoistego posmaku w oddzieleniu od stewii. Nie stanowi także pożywki dla bakterii, zabezpiecza zęby przed próchnicą. Nie wywołuje chorób połączonych z układem pokarmowym. Ma niewielki indeks glikemiczny. Znaczy to, iż substancja ta nie powoduje rezultatu wzrostu glukozy we krwi – więc może być bez przeszkód wykorzystywana poprzez cukrzyków. Jest również mniej kaloryczny od normalnego cukru – 1 g erytrolu to tylko 0,2-0,4 kcal, podczas kiedy ta sama ilość cukru to ponad 10 razy więcej kalorii.

erytrytol, cukier, zdrowie