Czemu warto stosować erytrytol?

Erytrytol (popularny również jako erytryt, erytrol czy E968) to substytut cukru uzyskujący jeszcze większą sławę. Identycznie jak ksylitol lub sorbitol należy do kategorii polioli, więc alkoholi cukrowych. Wyglądem mało różni się od sacharozy – własnego tradycyjnego cukru – natomiast jest od niej o ok. 30-40% mniej słodki. Oraz przy okazji niewątpliwie zdrowszy. Powoduje w ustach miłe poczucie chłodu oraz nie zostawia innych posmaków (jak np. stewia). W odróżnieniu od cukru oraz pozostałych słodzików erytrytol praktycznie nie jest metabolizowany.

Erytrytol – więc znany erytrol

Erytrol to następny przedstawiciel alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Identycznie jak ksylitol, jest naturalnie, natomiast ten dostępny na sklepowych półkach jest słodzikiem syntetycznym. Uzyskuje się go z gliceryny odpadowej z udziałem specjalnego rodzaju drożdży, jaki to zamienia ją oczywiście w tą substancję słodzącą. Nie należałoby natomiast się go obawiać, ponieważ jest jednym spośród najbezpieczniejszych słodzików syntetycznych.

Erytrytol – wartości odżywcze

Erytrytol należy do kategorii alkoholi, poprzez co nie organizm nie jest w stanie dobrze go przetrawić. Z tego względu słodzik ów usuwany jest z organizmu wraz z moczem. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) względem efektów wykonanych doświadczeń uznała Erytrytol do kupienia za zupełnie pewny dla zdrowia. Erytrytol nie działa na podniesienie poziomu glukozy we krwi, jak i nie wywołuje próchnicy w przeciwieństwie do sacharozy. W trzyletnim doświadczeniu uczeni udowodnili, iż systematyczne jedzenie cukierków zawierających erytrytol poprzez dzieci w wieku od 7 do 8 lat powodowało obniżkę wzrostu płytki nazębnej.

Jaki smak ma erytrytol?

Choć erytrytol wygląda całkowicie tak samo jak cukier to ma trochę odmienny smak niż oryginał. Jest on niewątpliwie mniej słodki, bowiem słodycz odczuwana przy jedzeniu erytrytolu to tylko 60 do 70% słodkości cukru trzcinowego. Doskonałym dodatkiem, choć dla ogromnej części osób, jest poczucie chłodu w ustach przy jego jedzeniu. Choć nie zostawia on przy tym dodatkowego smaku.

erytrytol, zdrowie, organizm